FYI, "reklaamiga" olen rootsi keelses tõlkes vahel teinud näiteks nii:
• Communicate directly with our expert support staff
• Ole otsesuhtluses meie klienditeeninduse ekspertidega
• Kommunicera direkt med vår expertpersonal (engelska)
... lootuses, et sarnased küsimused, mõtted ja arvamused kusagil ilmaasjata kerkima ei hakkaks ;)
Geni teeb endale paha mitut moodi. Kui kasutaja A on oma koduse kirjakasti Geni jaoks kinni keerenud, siis Geni ikka teatab, et saatja B poolt kiri on saadetud. Aga see läks ainult kasutaja A Genis asuvasse kirjakasti. Kas siis tõesti ei ole võimalik Genit veenda, es säärasel juhul saatjale teatada teistmoodi, näiteks et kiri A jaoks on Geni kirjakastis lugemiseks?
See on väike asi, ei peaks küll rikkuma kellegi privaatsust, ja saatjale annab see kohe teada, et tuleb katsuda vastust otsida mõnda teist teed mööda. Kui suurem jagu kuraatoreid oma arutelus seda küsivad, äkki saabki tehtud.
Jaak, seep see viga ongi. Kui keegi sulgeb oma kirjasaamise Genist, siis ta ei saa kirje. Aga Geni teatab saatjale, et kiri on saadetud. Geni mõtleb sellega et saatja kiri oli vormiliselt OK, saatis edasi OMA KIRJAKASTI selle jaoks, kes on kodase kasti kinni keerenud. Kui ta tuleb kunagi tagasi Genit vaatama, siis Geni teateb talle et on kiri tema Genis asuvas kirjakastis. Vahepeal võib minna mitu aega, aga kirjasaatja ei tea sellest midagi.
See oleks tegelikult ettepanek Genile - vaikeseadetes ei tohiks olla kogu selle igapäevase läbu edastamist kasutaja meili peale, vaid ainult oluliste asjade (isiklikud teated ja taotlused) saatmine. Praegu tüütab see uudisvoog inimesed kohe ära ja nad kas hakkavad seda ignoreerima või leiavad Genis seadistamise koha üles, aga panevad linnukese kogu posti keelamise kohta.
Eesti kogukond on teinud meeletu töö. Andmete kujul on tehtud suur panus, kuid kahjuks kogu andmestik ei kuulu meile.. ja reeglid pole meie kehtestada. Hoopis vastupidi - paljud meist maksavad kõrget hinda. Ei vaidle vastu: hea teenuse eest peab saama õiglast tasu, aga siin luuakse väärtusi, mille hind on tegelikkuses osutatud teenusest tunduvalt kõrgem.
Geni on väga hästi tehtud, kui võrrelda praegu teiste veebipõhiste lahendustega ja jõudlus hästi tagatud. Kordan veelkord - paljud asjad on väga hästi tehtud. Aga olgem ausad, kes on vähegi pikemalt siin tegutsenud, siis no saaks ikka paremini teha küll. Elementaarne perekonna sisestamine, (juba asukoha valik iga liikme juures) võiks olla mugavam. Rääkimata sellest, et tegelikkuses puudub sügavam genealoogiline aruandlus. (Mis sügavam, üldse puudub...) Puuduvad kasvõi lihtsad vaderite kirjeldamine, perekonna põlvnemine asukoha lõikes, nimede ning sündmuste ajaline määratlemine/viitamine ,"tracebility" jne, jne. Puudub ka tavakasutajale elementaarne suurem sugupuu välja printimise võimalus. Geni poolt pakutav A4 on naljanumber.
Eesti tasemel saaks üldse teha palju paremini. Meil ju kõik maakondade, mõisate, talude ajaloolised nimetused ja asukohad teada. Võimalus siduda gps andmetega. Saaks vaadata graafiliselt sugupuu arengut demograafilises vaates vastavalt etteantud aja vm parameetritele. Onomastikat saaks mööda kaarti taga ajada. Vaadake milline väärtus on meie indekseeritud Saagal. Miks ei võiks olla ka geni kujul samad andmed saaga dokumentidega "allkirjastatult" ? Igal juhul peaks selline andmepank kuuluma Eestile.
Tegelikult on ebamugav tunne ka geni tasude kohapealt. Tasud on kõrged. Tegelikult isegi ärilise poole pealt sellise kasutajate hulga puhul võiks kuutasu olla rahulikult 1 eur kuus(noh, võibolla veidi enam :)). Pealegi on avalik saladus, et pro prooviperioodi on võimalik lõpmatult tasuta "pikendada". Paljud pikendavad, aga paljud maksavad. Moraali küsimus ka muidugi - kõik, kes tasuta pikendavad (sh mina) vaatavad sellest erinevatel põhjustel mööda.
Pidevad äri põhised muudatused/ täiendused nörritavad. Jne, jne.
Olles ise IT valdkonnas käsi on sageli olnud kiusatus võtta teha ise oma eesti geni. Aga paraku pole leidnud piisavalt vaba aega... ja eks üksi oleks see ikka liig suur tükk hammustada. Kuid olen kindel - see oleks õige asi teha. Tegelikult olen oodanud, et äkki võtab keegi kätte ja teeb ära.
Niisiis lp kuraatorid Henn Sarv , Lauri Kreen , Jaanus Luuse, lisaks aktivistid j.t. - süsteemi valdate - ajame meeskonna kokku ja teeme ära.
Mida teha selliste üksikult rippuvate profiilidega? http://www.geni.com/family-tree/index/6000000010597692814
Ma olen selliseid mõnest profiilist koosnevaid mõttetuid moodustisi kohanud päris mitmeid- minu jaoks tunduvad paraja prahina, mida tahaks lihtsalt ära kustutada.
Mõte võib mõistlik olla, aga paraku reaalses elus hääbub see siis kuni keegi peab ise midagi tegema hakkama. Olen ka varem öelnud, et kui keegi on asjast huvitatud, siis võib ühendust võtta. Ehk poole aasta jooksul on olnud 1 isik, kellel olid ideed ja kes ka nagu tahtis kaasa lüüa, aga nagu vajus ära. Mingi kuu aega siis tegelesin sellega, tegin leheküljele põhja ka valmis mida saaka edasi arendada (aadressi siin ei avalda, kuna see sisaldab privaatset infot mis oleks hetkel veel kõigile liitunutele nähtav ja privaatsusega pole veel tegelenud), aga ühele inimesele on see liiga suur tükk hammustada ja hetkel sellega ei tegele. Kui leiduks neid, kes tahaks ka reaalselt kaasa lüüa, siis võiks jätkata...
Private User Lambist ei maksaks kustutada, kuna peale kustutamimst saaks selle haldur kirja, et tema hallatav profiil kustutati, kuid ei ole näha kus see puus oli ja suure tõenäosusega see taastatakse (kas või selleks, et näha kellega oli tegemist). Targem on lihtsalt haldurile kiri saata ja juhtida sellele tähelepanu.
Mart Neilinn http://help.geni.com/home siia sisse logides oma Geni kasutajanimega on Geni kasutajal võimalus esitada küsimusi, edastada muresid, teha ettepanekuid ja saada oma probleemidele lahendusi Geni kohta ameerika onult aga seda tuleb teha inglise keeles.
Tänan Jaanus Luuse.
Ega mul neid küsimusi praegu eriti polegi. Lihtsalt tundus kummaline, et kõik Geni kasutajad küsivad küsimusi üksteiselt ja Geni tuge nagu polekski. Ma ei teadnud, et Geni pole Eestis üldse esindatud.
Aga mõni hakkajam noormees võiks Geni palgale minna, Geni ju otsib töötajaid. Eesti+inglise keele oskajad peaks Genis kohe tööd saama, kui arvestada,et Geni kasutajatest nii suur protsent on eestlased.
Toomas :)
Mõte teha oma "Eesti Geni", ei ole uus. Sama mõte käis mõnedel teha oma Eesti "Orkut", mõned on thatnud teha "Eesto Facebooki" jne.
Olles küll kogu elu progemisega kokku puutunud ja kunagi ka progenud, ei julgeks ma küll ette võtta. Üksinnda. Aga kui meeskonnaga, siis peab terve hulk tingimusi olema. Et kogu vaev ei läheks ühel päeval tühja - topelt pettumus meeskonnale ja kasutajatele.
ISe enam ei proge, aga olen nõus ja valmis hää nõuga kaasa lööma.
Muide - umbes sellelaadse süsteemi idee oli mul 2000ndate alguses
Henn
PS! Ma ei ole kindel, et asi kokkuvõttes odavam tuleb :)
Üks asi on programmeerimine, teine asi on serverid ja muu tehnika, kolmas on kokkupuutepunktid välismaailmaga. Mul on kogemus juba EESTI sees, kus mõni jaburdab oma andmete avaldamisega, ise ka aru saamata, mida ta tahab ja kellelt ta tahab. See oli ainult vihje. Hennul on õigus ja Rumbil on õigus - kohalikke asju arvestavat GENIt võiks arendada, kasvõi nn. add-onide näol (koostöö GENI põhimeeskonnaga). Samas on selge, et selle nalja taga peab olema ikka mitu meest-naist üsnagi olulisel määral oma ajast. Üksildane hunt ehk vanem härrasmees võib ära kukkuda ja ära väsida. Niipalju siis seekord minu poolt.
Henn (jt.) :)
Ma ei ole küll mingi Gen-i asjatundja, pigem "pühapäeva" külastaja. Aga mingid mõtted ning arvamus on tasapisi tekkinud. Tundub, et Toomasel on väga head mõtted. Ning lisaks neile tooduile on veel küll ja küll vajalikke täiendusi. Omalt poolt arvan, et nende realiseerimiseks ei pea olema just Eesti oma Geni. Küll aga ei võimalda praegune Geni süsteem neid kuidagi ellu viia. Ja kas ei hakka siis tekkima tüüpiline "revolutsiooni eelne situatsioon", kus ühed ei taha ning teised ei saa enam vana viisi edasi. :) Kas tõesti ei hakka tekkima (mitte ainult Eestiga piiratult) olukord, kus hakatakse ajama paralleelselt "open source" versiooni, kus kõik need eelpooltoodud terased mõtted on kergesti realiseritavad. On ju ilmne, et praegune süsteemi haldaja püüab hoida kõike oma kontrolli all.
Gen-i aktivistid, kas tõesti ei ole tekkinud mingit laiemat (rahvusvahelist) punti, kes mõtleks uue avatud süsteemi arendamise peale. Või pole see viljakas pinnas, kus on mõtete tegeleda?
Eesti oma äriühingu loomine, mile kodulehe nimi on näit. www. perepuu. ee (com), on täiesti teostatav. Me ei pea olema sõltuvad "onu sämmi" huvidest ja tujudest.
Geni jookseb praegusel kujul ummikusse. Isoleeritud puude haldajaid on tuhandeid, kes ei viitsi seda saiti peale oma pereliikmete sisestamist külastada, sest oma tädisid/onusid ning vanavanemaid teame kõik peast. Mestida tavakasutaja ei saa, üldotsingu abil ei näe isegi oma vaarisade vennanaiste lapsi jne... Väga paljud on geni kasutamisest loobunud. Nii on tekkinud igavesti ootel mestimistaotlused ja vastuolud puudes. Tasuta prooviaegadega saab ainult kahe nädala jooksul oma puud korrastada. 100 EUR aastase kasutuse eest maksta käib üle jõu.
Uus perepuu portaal võiks olla osaliselt tasuline. Piltide, dokumentide ja privaatsete profiilide vaatamine mõistliku hinna eest. Igaüks vastutab enda sisestatud andmete eest oma naha kõrvadega. Kes portaali 2 kuud pole kasutanud, nende haldajad kustutatakse.
Raha uue programmi loomiseks, IT-meestele maksmiseks võib küsida vastavatelt sihtasutustelt.
Jüriöö ülestõus, Mahtra Sõda, Eesti Vabadussõda toimusid ka ju muidu vagade eestlaste poolt, kel kops üle maksa läks võõrvõimu taludes.
Skype ja Rate on eestlaste vaimusünnitised. Asi see nüüd üks portaal suguvõsauurijate jaoks meie tarkadel IT-meestel teha....
Eesti oma Genil on ka mõned miinused:
1) eestlased jagatakse pooleks suure ja väikse Geni vahel
2) Eesti sugupuu lõigatakse lahti maailma sugupuust ja tekiks isoleeritud puu.
Võib-olla oleks tegutsemishimulistel siiski targem koopereeruda ameeriklastega. Onu Säm ei ütle kunagi ära koostööst, kui see talle kasulik on. Ja kampa peaks võtma igasugu sulelisi ja karvaseid (IT-mehed, Regio, Geenivaramu jne).
Edu ettevõtjatele!
Suuremad asutused teevad näiteks tarkvara, turunduse, ja arvamuste katseid piiratud kogukonnas. Kas on ka mõeldud näiteks kutsuda Geni CEO (tegevdirektor) Eestisse ilusal suvisel ajal, moodustada selleks eesti kuraatorite ja tehniliste jõudude esindus, ja siis juba arendada koostöö võimalusi meile sobivamal taustal. Geni saab niimoodi omale kasulikku abi ja meie kogukond kindlasti ka.
Geni CEO on Noah Turak. Niisuguse nimega mehel võib olla isegi eesti päritolu!
Ei usu, et meeriklastel on mingi huvi luua eestlaste kogukonnale soodustused erinevalt suure geni reeglitest.
Fakt on see, et tavakasutajal, kes olen ka mina ülehomme), pole praeguses genis midagi teha. Mitme aasta pikkuse töö tulemusi ei näe lihtsalt. No ei leia ilma otsingusüsteemi abita oma 39 400 veresugulast. Pole ime, et kibestunud ja pettunud kasutajad oma esivanemate profiilid kustutavad või privaatseks muudavad, sest nende töö ju.... :(
Geni proge on iseenesest väga hea. Kas seda kopeerida tohib? IT-mehed ja juristid on kindlasti abiks.
Kas on tasuv teha algul geniga analoogne isoleeritud eesti puu ja hiljem ühendada maailmapuuga. Pole asjatundja, ei tea programmeerimisest tuhkagi. Aga pole mõeldav see, et ma ei tea, kuidas ma oma naabrimehega sugulane olen:). Samas ei huvita mind, mitmenda "removed cousin"-i kaudu ma inglise kuningannaga seotud olen.
Kahtlen tugevasti selles, et Eesti Geni oleks võimalik ainult kodanukualgatuse korras ära teha. See nõuab ikka korralikku ressurssi ja ajupotensiaali. Ise asi oleks see, kui sugupuu koostamine kuuluks kultuuri valdkonda ja mõni vastav fond (nt. Kultuurkapital jt.) oma abistava käe ulataks. Ja eestlaste oma isoleeritud puu pole ka ikka see õige ja ainuke.
Kuid ameeriklaste mõõdupuu järgi 120$ aastamaks pole mingi ülemõistuse summa, häda on selles, me ei ela Ameerikas ja meie alampalk ei ole 6$ tunnis.
Geni tegi muidugi sellise triki, et pakkus esialgul kõike tasuta, meelitas paljusid liimile ja siis hakkas raha küsima, mis muidugi nördimust tekitas.
Minu arvates saab oma lähem sugupuuosa paari aastaga ka valmis teha sedavõrd, et Pro staatus pole enam hädavajalik ja eluaegne maksmine vajalik
Geni CEO perenimi on Tutak - http://www.google.ee/search?num=100&hl=et&newwindow=1&s...=
Paluks mitte mõnitada teisi inimesi nende nimede pärast! - P.S. Geni klienditeenindus ja paljud kuraatorid loevad ka siinset arutelu (Google Translate abil)
Jüri Rebase jutu kommentaariks
Kui seda teha Eestis avaliku teenuse korras ja kui selleks veel kaasata mingeid fonde rahastama, siis on tulemuseks suur null, sest andmekaitse ja muu kaitse loogika järgimine tehakse nii kohustuslikuks (loe igaks juhuks ülipüüdlikuks) et see ei ole enam kasutuskõlblik
Henn
"Ei usu, et meeriklastel on mingi huvi luua eestlaste kogukonnale soodustused erinevalt suure geni reeglitest."
-mul teeb kohe hinge täis selline eestlaslik niikuinii-pessimism;)
Kas keegi on meeriklastelt küsinud ja nad ütlesid, et pole huvitatud või?
Pakume välja süsteemi, mis võimaldab eestlasi meeriklastest eristada (ntx sisselogimine meie ID-kaardiga), pakume välja hinna, mida eestlased maksma nõustuvad ja mis massiliselt maksvaid kliente juurde toob ja ütleme meeriklastele, et me oleme nende ideelabor, et nad saaksid katsetada lahendusi ja rakendada neid siis näiteks 40 korda suuremal Poola või tuhat korda suuremal India turul. Kas on kindel, et meeriklased ütlevad, et nad pole huvitatud?
Ja kui meil siin on juba oma Geni üksus, mis tegeleb tehniliste lahendusete loomisega raha korjamiseks, küll me siis saame luua ka tehnilisi lahendusi muude Geni parandamise ideede elluviimiseks. (Side Saagaga, asukohad)
Et eestlased moodustavad oma rahvaarvu kohta ebaproportsionaalselt suure osa GENI kasutajatest, see on selge. Kas keegi oskab öelda, paljud neist on tegelikult ka raha maksnud (st palju on neid Eesti PRO-sid, kes maksavad, mitte ei kasuta tasuta prooviaega)?
Päris oma Eesti Geni loomise juures oleksid probleemiks ANDMED, mis praegu on ülemaailmses Genis (kes neid viitsiks uuesti mujale sisestada) ja side maailmapuuga. Pole me nii eraldatud rahvas midagi.
Eesti Geni loomise juures pole minu meelest probleemiks andmed (neid saab eksportida-importida), vaid põhiliselt tugeva käega orgkomitee puudumine alguses ja üsna karm ressursivajadus edaspidises. Ja kasutajate süsteemi meelitamine :)
Koostöö meeriklastega kujul "me oleme nende ideelabor, et nad saaksid katsetada lahendusi" vist ka hästi ei toimi - meie siin tahame Saagal baseeruvat Eesti ajalugu üles ehitada, nemad seal tahavad pappi; mina ei näe eriti head kokkupuutepunkti ega seda, kuidas meie ideed neile maailma mastaabis kasu toovad.
Kui mu jutt kõlab pisut pessimistlikuna, siis seda ta paljuski ongi. Ma loodan, et ma eksin :)
Ma muide mõtlesin välja lauapealse programmi, mis siiski suhtleb tsentraalse andmebaasiga (aga mitte pidevalt, 10-100x väiksem koormus kui online asjadel, seega ressursivajadus ka oluliselt väiksem), mis on sabapidi lingitud Geni, Saaga, kohanimede jpm baasidega, mis võimaldab korralikku privaatsust, kuhu agarad kasutajad saavad oma mooduleid juurde lisada jne jne - aga ausõna mul ei ole mingit stiimulit seda mõtet ellu viia. See võtaks mõned inimkuud tegemist, et asi korralikult tehtud oleks - ma pigem ostan Geni PRO. Ma pole kahjuks organiseerivat sorti ka.