Lisaks projektijuhtimisele olen ma ka ärivallas täiesti andetu (no muidu ma vast siin ei kommenteeriks ka), aga paar (ülepingutatult) musta stsenaariumit diskussiooniks võin ikka pakkuda. Keegi võiks mingi foorumi teha, geni tehnilise abi teemas paistab see jutt kuidagi teemavälise moega.
Mulle tundub, et eesti pisitillukese turu puhul ei ole sellisel saidil mitte mingit ärilist perspektiivi. Või siis peab kasum hakkama tilkuma mingitelt kõrvalteenustel - sõprade ja seoste müük, reklaamid jmt (noh nagu Facebook teeb ja nagu Geni alul üritas teha, ainult et Genil ei tulnud nii hästi välja) - ja see tegelikult hävitaks saidi algse idee.
Kui selline sait aga tõesti kasumisse jõuaks, siis tekiks ilmselt kosilasi - ja nagu uute omanike puhul ikka, keeratakse asi lõpuks kihva või vähemalt muudetakse piisavalt eemaletõukavaks.
Teine äärmus - täiesti vabavaraline süsteem - on paraku kah ebareaalne. Ilma karmikäelise juhtimiseta kipuvad sellised ettevõtmised laiali valguma, süsteemi arendamise asemel tekivad egokonfliktid jmt. Karmikäelise juhtimise jaoks on aga vaja kõrgepalgalist juhti... Kulusid ei ole pikas perspektiivis just palju vähem kui kommertsettevõtmisel.
Riiklik tellimus on ebareaalne, aga isegi kui see tekiks, siis seda hakkaksid kummitama sarnased probleemid nagu meie IDkaardindust. Ehk siis alul on kõik ilus, mingil hetkel saab aga esimene hurraa ja raha otsa ja asi jääb vinduma; heal juhul tellitakse uus arendus uue tiimi käest (riigihankega!), kes vastavalt uutele tahtmistele teeb midagi hoopis teisti ja keerab midagi vana head kihva; samuti ei huvita kedagi väikekasutajate huvid. IDkaardindusel on vähemalt lai kandepind; suguvõsasaidil oleks see ikka oluliselt väiksem.
Natuke erinev teema oleks hajussüsteem - igal kasutajal on oma võsa oma arvutis ja suur võsa oleks kuskil severis (päris ilma keskserverita hästi ei saa; st võimalik oleks, aga süsteemi väljatöötamine ja häälestamine on palju keerulisem). Serveri kaudu saaks andmeid otsida ja sünkroniseerida, vajadusel uusi puuharusid oma võsale lisaks tõmmata jmt. Serveri koormus oleks väiksem kui tavalisel portaalil, turva- ja andmekaitseprobleemid lihtsamini lahendatavad, süsteemi loomise ja ülalpidamise kulud väiksemad. Paraku ei sobi see kasutajatele, kes ei ela kogu aeg ühes arvutis (nagu mina), kes tahaksid asja võib-olla telefoni või tableti kaudu kasutada jmt.
Nii et paluks potentsiaalstel rahastajatel ja projektijuhtidel vastu vaielda (eelistatult mitte seda geni tehnoabi teemat üle koormates) ja põhiliselt asja vedama hakata :) Mina sellel teemal siin teemas rohkem lähiajal sõna ei võta.