Tehnilised nõuanded

Started by Henn Sarv on Wednesday, December 16, 2009
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing 2371-2400 of 2995 posts

Hennul on õigus. Haldusjaotusest, eriti varasemast on meil enamikul udune ettekujutus, sealhulgas ka mul ja isegi minu ema läks oma ema sünnikohana Karalat nähes endast välja. Seetõttu peaks üritama panna praeguse haldusjaotuse seisu, kuigi ka seda tahetakse muuta.
Ehk et mul on isiklik kogemus seoses oma emaema ja tema õega. Mõlemad on sündinud Karala riigimõisa järgi, aga praegu mõtlevad inimesed ikka, et see oli Karala küla, mida see siiski ei olnud. Niisiis, Riksu küla, kümmekond kilomeetrit Karala külast eemal, oli Karala mõisavalla järgi. Minu pärast võiks juba sündmusi ennetades panna teada-uurida olevatele inimestele haldusjaotusühiku nimi ja kuupäev hetke seisu järgi. Nii minu emal kui ka minul on veider lugeda, et minu vanaema on sündinud Karalas. Mõisas küll, aga me mõtleme ju küladest lähtudes. Olen märganud analoogseid olukordi üsnagi palju GENIs teiste mulle tuttavate inimeste kohta. Ka nende korral on arvata, et mitte Karala külas, vaid Karala riigimõisas on nad sündinud. Vastavalt siis Riksu või Taritu külas või mingis kolmandas külas. Muidugi, ega me ju keegi sünni juures olnud, aga kui inimene elas Taritu külas, siis on arvata, et ta sündis Taritu külas praeguse seisu järgi. Eks siin ole vaidlemise kohti. Aga meetrikaraamatutest info sisestamisel võiks Karala olla, aga pärast ei tohiks selle parandamist Tarituks kergekäeliselt Taritust tagasi Karalaks muuta.

Kuidas ma sain 80 aastat tagasi sündida Raplamaal kui see tekkis alles 23-e aasta eest. Ja kaardid olid ka 80 aastat tagasi olemas, mis kirjeldasid tolle aja admin. jaotust. Võtta siis ajale vastav kaart ette.

Veelkord 19. sajandi asulad, väga hea vahend
http://www.biblioserver.com/geonimed/index.php?m=word&kid=9216&...

No ma ei saa ikkagi aru kas meil on allikaprintsiip või on mingi "tundeprintsiip", et kui keegi endast välja läheb, siis kasutame uue aja haldusjaotust ja kui ei lähe, siis vana arhiivis kirjapandud haldusjaotust? Ikkagi kui inimesed otsivad arhiivist inimest taga, siis nad leiavad tema selle haldusjaotuse järgi, mille järgi ta arhiivis on kirja pandud, mitte selle järgi, millena praegusel hetkel seda paika teatakse. Kõigepealt võiks ajalugu õppida ja välja selgitada, millise haldusjaotuse või mõisa all mingil hetkel mingi geograafiline punkt asus ja siis otsida selle järgi. Näiteks sa ei leia arhiivist Põlvamaad ega Jõgevamaad, veel vähem Raplamaad. Leiad küla või linna, mis asus kas Tartumaal või Valgamaal või Virumaal jne ja maakondade piirid on ka korduvalt muutunud. Praegune vaste võiks minna lisainfosse.

Kaardirakenduste osas saab valida pakutute seast ja siis ära valituna muudad detailide alt väljad õigeks - just selliseks, nagu nad arhiivis on.

Jah, Olev Ait oleks võinud ka kas Saaremaa provintsis või Liivimaa kubermangus sündida, aga ta sündis selleks liiga hilja. Eks tõde ole kusagil vahepeal. Ma isegi ei tea, mis oli siis selle külanõukogu nimi, kui ma sündisin. Praegu on see vähemalt Riksu küla järgi. Võib-olla oleks vajalik panna meetrikaraamatu kanne ja püüda leida ka hetke seis.

Jaak - ma ei räägi geni.com aadresssi lahendamise kaardirakendusest
Ma räägin analüütilistest päringutest üle andmebaasi, et jälgida oma sugulaste paiknemist ja liikumist ajas ja ruumis.

Kaardirakendused leiavad kohanimede järgi asju, kui just koordinaate pole. Ja kaardirakendusi, mis ajas liiguksid pole (veel) tehtud.

Üks selleteemaline nali ka - Vana Testamendi suur hulk tegelasi olid Kanadasse kolinud ja kui am hakkasin vaatama, miks, siis sünniaasta pärast. Gedcomi import (oli kunagi selline) laadis aasta taga oleva BC (enne kristust) aadressi (sünnikoha) väljale ja tõlgendas seta British Columbiaks.

Oleks tore, kui saaks sünnikoha lisada Latitude,Longitude kujul - siis võib tekstiks panna, mis iganes (Eesti North-east mudel ka ei sobi, see on ajas muutunud, siis tuleks SRID ka külge panna)

Minu kirjakese ajendas üks ortodoks, kes (kuna ta muud teha ei saa praegu) käib ja nõuab kohamääratluste muutmist "ortodokssele" kujule.

Minu seisukoht on ja jääb, et see on kirje loojate-haldajate ülesanne ja maitse küsimus ja juhuks kui tekkib küsimus, siis minu kirjas on soovitus, millest lähtuda.

No aga just...sünnikanne on samaväärne sünnitunnistusega mu meelest, tänapäeval siis ID-kaardiga vms ja peamine, millest lähtuda teiste kannete õigsuse kontrollimisel. Kõigepealt otsib seda küla ja siis leiab seda teenindava kirikuraamatu ja sealt sünnikande loodetavasti ja siis seal peaks olema ka see haldusjaotus olemas.

Sünnikohtade teemaks...

minu arvamus on et enne 20 sajandit sündinud surnud inimesed märgin ma üles tol ajal kehtinud haldusjaotuse järgi. Mõis-Kihelkond. Väga lihtsal praktilisel põhjusel. Sel haldusjaotusel põhineb saaga. Vastasel korral kui ma mingit haru peaksin edasi uurima, võtaks mul pool päeva aega leidmaks kust täpselt otsida kellegi sündi aastal 1750, kelle sünnikohaks oleks märgitud näiteks...x küla Jõgevamaal.

Ideallne oleks muidugi kui genil oleks eraldi lahtrid sündideks-surmadeks et kaardirakendus töötaks ning et oleks võimalik leida antud inimene üles arhiividest vastavalt tema elu ajal kehtinud haldusjoatusele, mida paraku kasutab saaga.

PS. "kaasaegse haldusjaotuse" kasutamisel on üks väga suur miinus. Kes julgeb ennustada kaua kehtib "kaasaegne hadusjaotus"? St. "Kaasaegset hadusjaotust" tuleb hakata terves sugupuus mingi aja jooksul kaasajastama. Ehk 5, 10 aasta päast pole muutused väga suured. Kes julgeb ennustada milline on haldusjaotus 100 aasta pärast? Seetõttu, sisestada, 17,18, 19 jne sajandil sündinud inimesed 21 sajandi haldusjaotuse järgi, ei tundu just väga hea ideena kui mõelda sellele et 22 sajandi inimene tahaks ka aru saada kus täpselt tema esivanemad sündinud on.

appi! ma ei tahtnud kellelegi peale suruda, et ta peaks oma olemasolevaid kirjeid muutma või teisiti mõtlema hakkama.

See ortodoks, kellest juttu, just sellega tegeleb - ta noomib ja nõuab inimeste sünnikoha kirjapaneku muutmist viidetega, et sel ajal seda kohta ei olnud, kui inimene sündis.

Kirjutatagu rahulikult edasi nii nagu igale meeldib ja mina ei ole siin ei määraja ega kohtumõistja. Mina selgitasin, miks ma pean otstarbekaks sellel aadressiväljal tänase haldusjaotuse LUBAMIST, mitte et see peaks olema kohustuslik.

Ma arvan, et mu vanaema-vanaisa võivad olla ikka Eestis sündinud - samuti mina. Ja mu vanaisa sünnikodu Sarus võib ikka kuuluda Mõnistes valla või Hargla kihelkonna alla?

Aga ma ei pea kuidagi aktsepteeritavaks, kui keegi käib MINU vanaisale ette kirjutamas, et ta ei tohi olla Eestis sündinud, kuna Eestit siis ei olnud ega mulle ette kirjutamas, et ma ei tohi seda kirja panna.

Natuke ma kaitsesin vajadust (ja õigustust) sünnikoha väljale (mis on suht lühike ja millel on taga mõningane automaatika) panna sünnikoht nii nagu praegu otsa vaataja seda näeks ja kommentaaridesse nii nagu ta lahtiseletatult võiks olla.

Ühesõnaga ma ei tahtnud kellegi tehtut maha teha ega tõekspidamisi rünnata. Ma natuke tahtsin kaitsta inimesi, kes saavad noomida, et on pannud omatahtsi neile arusaadava sünnikoha ja peavad seda (või lubama kellelgi teisel) seda "õigeks" muuta.

Ja ma ikkagi panen kirja, et mu esivanemad on eestist pärit (kas ma seda Geni kirjetesse kirjutan on iseasi)

Ahjah - väike täpsustus veel - ma ei räägi siin genist vaid andmetest ja teistest programmidest. Kuna genisse pandud ja sealt loetavate andmete najal teevad mõned programmid analüüse ja suudavad näidata rahva paiknemist ja liikumist, paraku aga ei tunne need programmid ära aadresse ja kohti AJALOOLISEL ja õigel kujul, külla aga tänasel kujul, siis ühe ajaloolislet korrektse aadressi kasutamisel kaob võimalus neid asju kasutada.

Oleks jube tore (aga see on oleks) kui kohtade tähistamisel saaks kasutada MÕLEMAT vormi, aga see on seesama oleks, et kuupäevadel võiks olla vana ja uue kalendri eristamise võimalus

Henn

Henn,

see kas kirjutada sünnikannetesse Eesti või Vene keisririik on ju pigem poliitiline küsimus. Tegemist ei ole mingi "ortodokse genealoogi" vaid poliit-aktivist-trolliga kelle vastu ainus rohi saab olla vaid tõkesta kasutaja nupp...

-Ando

Ja koha nimi oleks Karala, Saaremaa, ja mitte Karalas, Saaremaal. Seda nime pole kuskil maakaardil.

Kohanimesid käänatakse teksti sees ainult.

Henn Sarv - see "ortodoks" oli ise varem teises äärmuses. Kõik mis sai tegi Estoniaks. Oli meil kunagi pikk arutelu teemal, et Vene Impeeriumit ei pea alati kirja panema aga Eestimaa ja Liivimaa kubermangu vahelist haldusjaotust aastani 1918 võiks ikka arvestada.
Viimasel ajal on aga uus mure - FamilySearch.org ja MyHeritage.com kaudu leitud nutikate kokkulangevuste kaudu on Genisse ilmunud hulgaliselt karvaseid ja sulelisi kes USSR-is on sündinud (nii enne 1920 kui ka pärast 1991). Nende kohaseoste eemaldamisega aga jäävad ka hooldajad hätta.

Mina jätaks need kohad kui nad praeguse või tollase administratiivjaotuse alusel õiged on just nii nagu nad on. Kui aga seal vead sees siis olen mitmel juhul sellest lisateabe väljale kirjutanud. Genis on mõnikord sünni, elu, surma või muudeks kohtaks märgitud, külasid, valdu, kihelkondi mis pole kunagi olnud nendes kihelkondades, mõisates või kubermangudes kuhu nad märgitud. (ehk siis näiteks alati Eestimaal olnud kohti ei saa kuidagi Liivimaale paigutada jne).

Tere!

Ühe Geni kasutaja mestimise tagajärjel uute seoste uurimisel avastasin, et olen oma vaarisale külge pookinud vale abikaasa. Lisasin küll nüüd õige abikaasa, kuid vale seost mul endal kustutada ei õnnestunud, ehk saab oskajate käest abi?
Vaarisa Gustav Mägi (Mäggi) Kersna p. 30.11.1884- 29.06.1969, liigseks abikaasaks on Emilie Marie Tuul (Huul) Micheli t. 11.03.1888-? lisaks ka tema abikaasa Pauli lapsed. Minu poolt lisatud õige abikaasa on Mili Marie Mägi (Huul) 11.02.1888-27.06.1965.

Lugupidamisega
Riho Laanoja

Riho Laanoja

Saan aru, et oled sellest valest Emilie Mariest teinud oma vanavanaema! Kas kõik Mägi nimelised lapsed tuleb tõsta Mili Marie külge?

Nii oleks õige jah, Mägide hulka tuleb liita ka Linda, Alvine ja Salme. Ja mul õnnestus ka teine segadus tekitada - miks oli vanasti nii palju ühesuguseid nimesid! - nimelt sai nüüd ka Miili ema Liso Huul (Oper) omale topeltvanemad. Õiged on Lotusse Johann Tanjo ning Katre.

Riho Laanoja

kas nüüd on korras?

Aitäh!, tundub küll, et said sugulased õigesti paika. Tegelikult on sugulased ka need muudetud inimesed, ainult teistes seostes.

Kas ainult minul on Saaga maas?

Kõigil on maas- see on juba kaua väldanud probleem, millega ei osata või suudeta midagi ette võtta. Vastused päringutele tulevad- oleme olukorrast teadlikud ja tegeleme asjaga. Nii juba aastaid. :-)

Ei ole kõigil. Minul töötab, just kontrollisin!

Vaadake kellaaega, kuna küsimus esitati !

Vajaks abi: Nimelt on 4 aastase(s2010) laps oma vanematest kustutatud... mis põhjusel ei kujuta ette... tüli, vaen... jne.
Püüdsin vana isiku kirjet taastada ..taastus eraldi seisva isikuna...Lisasin uuesti puuse hetk tagasi.... oleks tagasi vedanud (mestind) aga Kuidas blokkida/kustutad Käkki keeranud haldajat (sugulast)..???
Mida teha kaitseks...

Kustutaja oli : Private
kustutas : Kevin Murru .... (lisasin puuse uuesti)
Kas ei peaks kustutamine olema kaashaldajate nõusolekul....????

Sain kontakti pahanduse tekitajaga....
Minule põhjendas ta oma kustutamise põhjust niiviisi et teda tüütas e-mailie tuleva geni teaviduset. ja ta otsustas oma puu kustuta ja oma konto sulgeda. Adumata et ta kustutab ka kaashallatavad isikud. Nii et neid teiste tööde lõhkumisi toimub veel....
Seletasin nüüd et neid teavitusi saab maha võtta aga mis tetud see tehtud....
Sorry

Geni on õige väljund neile, kes suudavad näha laiemat pilti, olla tehniliselt taibukad ja analüüsida oma ning teiste tegevust.

Sellisele tegevusele pole lihtsalt sõnu ja et inimene ei küsi abi ega nõu :-(

Veidi teemaväliseks kommentaariks, aga see Geni massteavitus on genist eemale peletanud vähemalt pooled, kui mitte kolmveerandi tuttavatest, kes on genit kasutada proovinud (no enam-vähem kõik inimesed, kes ei tunne ennast mistahes seadistuse näppimisel kodus olevat). Osad on konto sulgenud,osad on geni spämmifiltri jaoks ära märkinud, osad on kõik teated (sh ka isiklikud) osanud ära keelata ja osadele olen nutulaulu peale suutnud selgeks teha, kuidas neid teavitusi inimlikuks seadistada. Õnneks ma ei tea kedagi, kes oleks hakanud profiile kustutama.

Ma ei tea, kas nad (Geni) ise sellest jamast aru ei saa - või on see masspostitus neile kuidagi äriliselt kasulik?

Vana teema juurde tagasi - kes on põhihaldaja ja milleks on vaja üldse ühte haldajatest esile tõsta.
Leidsin sellise juhu, kus elusa isiku põhihaldajaks oli tema poeg. Mingeid mestimisi ega tegevust profiili juures ei toimunud ja järsku 1.01.2014 GENI muutis põhihaldajaks isiku õe mehe venna poja ex naise, kes oli liitunud 29.12.2009 ja uudisvoo järgi edaspidine tegevus üldse puudub.
Kuigi põhihaldajal poleks nagu mingeid eeliseid siis moraalselt on poja kõrvaldamine ju solvav
Viimasel ajal olen märganud mitmeid Geni poolt tehtud põhihaldaja muudatusi, mis minu arvates ei ole põhjendatud.

Showing 2371-2400 of 2995 posts

Create a free account or login to participate in this discussion