N. N. Arnikasdotter Frese

How are you related to N. N. Arnikasdotter Frese?

Connect to the World Family Tree to find out

N. N. Arnikasdotter Frese's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

N. N. Arnikasdotter Frese

Birthdate:
Death:
Immediate Family:

Daughter of Arnika Frese and N. N. Hartmannsdotter
Wife of N. N. Stoltefoth and N. N.
Mother of Helvik Stoltefoth
Sister of Jakob Frese and Fredrik Vrese

Managed by: Reijo Mitro Savola, Geni Curator
Last Updated:
view all

Immediate Family

About N. N. Arnikasdotter Frese

Osäker...



Katolisella papilla ei voinut olla vihittyä puolisoa. Kuitenkin tiedetään papeilla olleen "hushållerskoja" ja heidän kanssaan lapsia. Frilla on suomeksi jalkavaimo.

About N. N. Arnikasdotter Frese (suomi)

N. N. Stoltefothin vaimo.

N. N. Stoltefoths hustru.

N. N. Stolteforth's wife.


Helvik Stoltefot lahjoitti P. Yrjänän alttariprebendalle sielunlahjana 1/3 Maarian Hirvensalon Ravasesta, joka 1400-luvulla sai nimen Friiskylä eli Friskala, sekä tuomiokirkon rakennusrahastolle Liedon Vääntiälässä sijainneen talon, joka oli osittain perittyä ja osittain ostomaata, mikä ilmenee eri vainiosarkojen tankolukujen erostakin (E. Anthoni on osoittanut dokumentin väärennökseksi, HTF 1958, s. 132-137, HTF 1973, s. 69-70). Molemmat lahjoitukset hyväksyi Fredrik Frese omasta ja veljensä Jakobin puolesta ja kutsui Helvikiä "faders sytzling" (REA 381). Keskiajan ruotsissa termillä sysling tarkoitettiin sisaren lasta tai naispuolista serkkua mutta myös sukulaista yleensä. Näistä perusmerkitys sisarenlapsi sopii parhaiten kuvaamaan Fresen veljesten isän ja Helvik Stoltefotin välistä sukulaisuutta, sillä Helvikillä oli hallussaan 1/3 eli sisarenosa ja Freseillä 2/3 eli veljenosa Ravasesta.

Fredrik Frese on ollut veljeksistä vanhempi. Hän kuoli v. 1454 ilmeisesti jälkeläisiä jättämättä. Klockars ei ole huomannut, että hänen hautakivessään on kuvattu sama vaakuna kuin veljensä sinetissä, vaikka Fredrik käyttikin kauppatoimissaan puumerkkisinettiä (FMS 326, 155; FMU 2941), joten Klockarsin arvelu, että he olisivat velipuolia tai että Jakob Frese olisi käyttänyt vaimonsa suvun vaakunaa, on virheellinen. Nuorempi veli Jakob saavutti huomattavamman aseman kuin veljensä Fredrik. Hänet tunnetaan vuosilta 1422-55. Turun pormestarina hän johti kaupungin hallintoa 1432-50. Hänellä oli ensimmäisestä avioliitosta tuntemattoman naisen kanssa kaksi lasta, tuomiorovasti Henrik Frese ja Birgitta Frese, joka oli Tukholman pormestarin Jürgen van Meideburgin kanssa solmitusta avioliitosta saanut kaksi tytärtä, Gretan ja Juditin. Toisen avioliiton Jakob Frese solmi vanhoilla päivillään Tallinnan pormestarin Cost von Borstelin tyttären Wendelan kanssa. Jakob Fresen kuollessa 1455 jäi tästä avioliitosta vain pikku Fredrik. Jakob Fresen jättiläisomaisuudesta syntyneen perintöriidan aikana tulivat sukulaissuhteet kirjatuiksi asiakirjoihin (G. A. Donner, Striden om arvet efter köpmannen Jakob Frese).

Fredrik ja Jakob Fresen isän nimeä ei tunneta. Sen sijaan heidän isoisänsä oli varsin todennäköisesti se Arnika Frese, joka yhdessä Jakob Garpin kanssa valvoi piispa Henricus Hartmannin kuolinpesää. Seuraaja Johannes Petri julisti heidät pannaan, koska he olivat vastustaneet paavin tyhjennysoikeutta, mutta testamentin valvojat saivat paavin kumoamaan pannapäätöksen todettuaan, ettei paavin perintöoikeus ulottunut hautauskustannuksiin, isänperintöön, palvelusväen palkkasaataviin eikä tuomiokirkolle annettuihin lahjoihin. Birgit Klockars on osoittanut (s. 97-108), että tuomiokirkko sai Yrjänän alttarille annetut lahjoitukset takaisin, joten myös sisarusten perijät ovat ilmeisesti onnistuneet suojelemaan isän perintönsä. Arnika Fresen nimi kytkeytyy läheisemmin kuin Jakob Garpin nimi Henrik Hartmanninpoikaan, sillä Arnika mainitaan välittömästi piispan nimen edellä P. Yrjänän alttarin lahjoittajien joukossa, joten hän ilmeisesti on ollut naimisissa piispan sisaren kanssa, ja Jakob Garp on silloin ollut piispan palvelija.

Tapio Vähäkangas: Tuomiorovasti Hans Petrin syntyperä ja perilliset. Genos 51(1980), s. 73-87.

[http://www.genealogia.fi/genos-old/51/51_73.htm]

view all

N. N. Arnikasdotter Frese's Timeline