Hoy allen,
Even een algemene oproep. Ik denk dat we erin kunnen slagen om er 2-4 Geni curatoren bij te krijgen in Vlaanderen en Nederland - en we hebben dat ook hard nodig. Er zijn véél meer mensen onder ons actief, dus laten we even kijken naar wat voor curatorschap belangrijk zou zijn:
- Bereidheid tot vrijwel dagelijkse activiteit
- Bereidheid tot het opstarten en beheren van projecten
Iedereen is natuurlijk in de eerste plaats met zijn of haar eigen naaste stamboom bezig. We weten echter ook dat zoveel boompjes mooi samengroeien naarmate we verder terug gaan in de tijd. Het is precies daar dat hulp nodig is, om onze onderlinge banden beter in kaart te brengen én nieuwe connecties bloot te leggen voor alle andere gebruikers (die minder tijd of interesse hebben).
Wellicht zagen jullie al m'n eigen interesse-sferen - en één van de nieuwe dingen waarmee ik bezig ben is het in kaart brengen van de Amsterdamse gouden eeuw. Daarbij gaf ik al aan dat écht hulp nodig is om de genealogische verbanden te gaan leggen met de Vlaamse en Franse origines van het gros van de Amsterdammers. Zo is er een pak werk te doen rond Antwerpen's gouden eeuw. En daarbij mogen we ook niet vergeten dat we hard hulp nodig hebben van Franstalige gebruikers die interesse hebben in het 'protestantse vraagstuk' en de uitwijking van zoveel zuiderlingen naar de Lage Landen.
Kortom, een pak dingen om aan te werken. En, da's maar een voorbeeld. Denk ook al maar aan alle mogelijke aspecten op politiek, economisch, cultureel en wetenschappelijk vlak. Of, denk aan de coloniale familiestromen (Congo, Suriname, etc etc).
Dit gewoon om aan te geven dat curatoren nodig zijn om 1° nieuwe projecten gestalte te geven en 2° met wat 'meer gemak, minder belemmeringen' in de grote boom te werken (en, uiteraard, meteen ook anderen te helpen).
Indien er 10 kandidaten zijn kunnen we niet voor alle tien zorgen. Wees dan ook niet teleurgesteld indien het deze keer niet lukt. Dan lukt het de volgende keer vast wel.
Wees dan ook kandidaat als je je écht geroepen voelt. Hou daarbij rekening dat je toch een flinke dosis historisch inzicht moet hebben. En, dat communicatie in het Engels toch vlot moet zijn (want uiteindelijk speelt een curator een rol als 'liaison' met anderen wereldwijd (en, om het werk toegankelijk te maken voor anderen elders in de wereld moeten we ook toch wat in het Engels kunnen documenteren).
Hartelijk dank voor alle feedback. Stuur een antwoord gerust persoonlijk per e-mail!
George
