• Join - It's Free

Namen

Started by Marie-Louise Gruijters on Thursday, August 10, 2023
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Showing all 24 posts

Hi!
I can't understand your language! Would your please write in English or in German (or in Finnish)?
Thanks Tapani Lehto (from Finland)

Tapani Lehto this a Dutch specific discussion. If you need to translate you can use https://www.deepl.com to translate.

Ik zal proberen het een en andere te verduidelijken.

Laatste achternaam - is inderdaad meest recente (laatst gebruikte).
Geni wordt ook in landen gebruikt waarbij een vrouw bij het huwelijk wettelijk de naam van de man krijgt. Als een vrouw meerdere keren trouwt dan kan er dus de achternaam van de man waarmee ze het laatst getrouwd is in haar achternaam. Bij een Nederlands huwelijk houdt de vrouw meestal wettelijk haar eigen achternaam. Als ze de achternaam van haar man gebruikt dan kan deze opgenomen worden in de getoonde naam en in het veld ook bekend als.
Bij emigratie zie je vaak wel dat de achternaam wettelijk wijzigt en daar zal de achternaam dus anders zijn dan achternaam bij geboorte.

Nederland kent voorvoegsels zoals van der, die moeten voor de achternaam in de achternaam velden worden geplaatst, dus van der Plas en niet Plas, van der en ze moeten dus zeker niet in de voornamen of het patroniem veld worden geplaatst.

Als er naam- of spellingvarianten zijn zorg dan dat (zo veel mogelijk) alle varianten opgenomen worden. Geni zoekt en vergelijkt met de voornamen + patroniem + achternaam, voornamen + achternaam en ook op de naamdelen die in ook bekend als zijn opgenomen.
Hierbij worden naamvelden van achter naar voor over de kortste lengte vergeleken. Zo zal je als je zoekt naar Jan Plas en in het profiel staat voornaam Jan en achternaam van der Plas het profiel vinden (want Plas wordt vergeleken met van der Plas van achter naar voor over de lengte van Plas [kortste van de twee], maar bij Plas, van der gaat het dus fout)
Maar die manier van vergelijken levert wel een probleem op bij het vergelijken van patroniemen, Als er bijvoorbeeld als patroniem Pieterszoon in het profiel staat en je zoekt op Pieters, Pietersz, of Pieterszn dan vind je het profiel niet, tenzij, die alternatieve namen in het veld ook bekend als staan (Geni laat bij het vergelijken punten weg en vervangt de meeste andere leestekens door spaties en maakt ook geen verschil tussen hoofd- en kleine letters)

Achternaam bij geboorte zou ik vullen met de eerst bekende achternaam voor de persoon.
Is die niet gegeven, zoals bij dopen vaak het geval is de achternaam van de vader (als die moeder getrouwd is of de vader het kind gelijk erkend heeft, anders de achternaam van de moeder). Het kan ook voorkomen dat de ouders geen officiële achternaam hebben, dan kan achternaam bij geboorte leeg blijven. Voor een onbekende naam kan NN gebruikt worden.
Bij erkenning van een kind door de vader bij het huwelijk, zal het kind dus een andere achternaam hebben dan de achternaam bij geboorte (aangenomen dat de ouders niet dezelfde achternaam hebben). Het is dan wel handig even in de Over te vermelden dat het kind erkend is bij het huwelijk van de ouders.

Als er in aktes of andere bronnen verschillende namen / naamvarianten / spellingvarianten voorkomen, zorg dan dat ze zo veel mogelijk allemaal opgenomen worden. Gebruik in voornamen, patroniemen, achternamen en ook bekend als GEEN leestekens behalve evt. een punt bij de voornamen en/of patroniemen, schrijf varianten in deze velden helemaal uit.
(dus niet Jo(h)anna in de voornamen, maar Joanna of Johanna en de andere variant in ook bekend als, Jo(h)anna kan wel in de getoonde naam)
Bij getoonde naam kunnen WEL leestekens zoals haakjes of / gebruikt worden, dat veld wordt door Geni niet gebruikt bij het zoeken of vergelijken, het is puur voor gebruikers van Geni om het profiel gemakkelijk te herkennen tussen naamgenoten. Het mag leeg blijven en gebruikers kunnen ook aangeven het niet te willen zien (zie https://www.geni.com/account_settings/name_preferences). Je ziet daar vaak de variant <voornamen< (<roepnaam>) "<bijnaam>" <achternaam> en voor getrouwde vrouwen <voornamen> (<roepnaam>) "<bijnaam>" <achternaam man> - <achternaam vrouw>
Soms wordt in dit veld ook nog een titel en/of volgnummer (bijvoorbeeld Willem II), Jr. / Sr. ,geboorte en sterfjaar ter onderscheidt van naamgenoten opgenomen. De vulling van het veld is verder vrij, dus probeer het zo te vullen dat het voor anderen duidelijk is van welke persoon het betreffende profiel is.

Probeer s.v.p. zo veel mogelijk bronnen of bronvermeldingen toe te voegen aan profielen, zeker als ze niet te vinden zijn in wiewaswie of open archieven.

Nog een nabrander:
Streepjes in de naamvelden(bijvoorbeeld Jan-Pieter) zijn geen probleem, maar voornamen NIET scheiden met komma's.

Marie-Louise Gruijters

Graag patroniemen opnemen in het patroniemen veld en niet in het voornamen veld.
Dusbijvoorbeeld bij Adrianus Henrici Gruijters Henrici graag verplaatsen.

Sorry voor het deleten van mijn eerdere vragen, was mijn vragen formulier offline aan het editen :)

Wat betreft de Laatste achternaam als we even uitgaan van
- een man
- die altijd in Nederland heeft gewoond
- niet kan lezen of schrijven/tekenen.

Op https://www.geni.com/projects/Portaal-voor-Nederlandstaligen/4077 staat
"De laatste officiële achternaam opnemen in het achternaam veld
(zal dus meestal gelijk zijn aan achternaam bij geboorte)".

Waarom staat er "(zal dus meestal gelijk zijn aan achternaam bij geboorte)"
De akte van overlijden is toch de laatste akte van iemand of ben ik gek :) ?

-----------------------
Voorbeeld fictief persoon met 6 akte
- DOOP: "Johannes"
(vaders naam "Nicolaas Gruijters", automatische tevens achternaam kind in oudere aktes)
- HUWELIJK: "Petrus Gerardus van den Grutten"
- VADER KIND 1 "Petrus Gerardus van den Grutte"
- VADER KIND 2 "Petrus Grutte"
- VADER KIND 3 "Pokemon Gruijters"
- OVERLIJDEN: "Joseph de Gruyter"
- ROEPNAAM "PIET"
-------------------------
-Titel
-Naam - Voornamen (Voornamen) :
-Naam - Voornamen (Patroniem) :
-Naam - Achternaam (Achternaam) :
-Naam - Achternaam (Achtervoegsel) :
-Achternaam bij geboorte :
-Getoonde naam :
-Ook bekend als :
-------------------------
Hoe zou jij de naam velden invullen ?

Ik snap nu, dat als de fictieve vader Gerard heet , dat Gerardus dan de patroniem is.
Krijg ik nu een snoepje :) ?

kleine toelichting ter verduidelijking mijn vragen gaan niet over naamswijzigingen door een gebeurtenis die heeft plaatsgevonden zoals een migratie.

Alleen over naam variaties tussen de verschillende aktes, met oorzaken zoals:
- mensen konden niet lezen,schrijven,tekenen.
- alle familieleden zijn overleden bij een huwelijk en de bruidegom weet het ook niet precies.
- buurman die bij overlijden achternaam doorgeeft die afwijkt van doop/trouw/kinderen aktes.
- doopaktes waarbij 10 kinderen 5 verschillende achternaam variaties hebben.
- de priester was dronken, duidelijk te zien aan zijn handschrift :)

Ik heb nu iedereen in mijn stamboom opgenomen onder de latijnse voornaam(en) bij doop en de achternaam van de vader bij die doop. Ik heb dus broers en zussen met verschillende achternaam variaties in mijn stamboom. Soms krijgen hun kinderen dan weer de achternaam variatie van opa, maar ook vaak genoeg krijgen alle afstammelingen de nieuwe naam variatie als achternaam in alle aktes. Gaat voornamelijk om mensen geboren tussen 1600-1800.

Maar hier op geni.com moet de naamvariatie in de laatste akte worden ingevuld, dus bij overlijden van diegene. Of heb ik dat verkeerd begrepen ?

Het gaat bij achternaam om wettelijke wijzigingen daarvan, dus je neemt 1 variant op bij achternaam bij geboorte en andere schrijfwijzes in ook bekend als. Achternaam blijft hetzelfde als de achternaam bij geboorte tenzij die wettelijk gewijzigd wordt (bijvoorbeeld bij latere erkenning door de vader of bij vestiging in een ander land waarbij de naam wettelijk gewijzigd wordt)

Patroniem is soms lastig. Het is niet altijd zeker of het een extra voornaam is of een patroniem, maar als de naam eindigt op z,zn, zoon of d, dr of dochter en het deel ervoor komt overeen met de naam van de vader dan is er zeker sprake van een patroniem. Maar het kan dus dat de vader Bartholomeus heet en het kind een patroniem Meesz heeft. (Mees is de roepnaam van Bartholomeus). Als er veel dezelfde namen voorkomen in een familie je je ook wel dubbele of 3 dubbele patroniemen.

Tänan uute ja huvitavate kontaktide eest !

Teie Johannes Rahkema.

Het maakt voor het zoeken van overeenkomsten door Geni niet zoveel uit in welk veld een naam of naamvariatie staat, maar voor gebruikers kan het lastiger zijn. Zeker als er dan na een samenvoeging data conflicten ontstaan. Probeer er dan met gezond verstand naar te kijken en overleg zo nodig met de andere beheerders van het profiel. Het kan helpen om wat extra informatie in de Over van een profiel op te nemen als het niet gelijk duidelijk is waarom gekozen is voor een bepaalde oplossing. Als er niet gelijk tot overeenstemming kan worden gekomen met de andere beheerders, dan is het goed een profiel discussie te starten (discussies horen NIET in de Over van het profiel, gebruik daar een profiel discussie voor)

Een (Engelstalig) voorbeeld van hoe je de Over kan gebruiken als toelichting op de bronnen zie je hier: Edward Hedges

Het blijft mensenwerk, het zijn richtlijnen geen wetten. Een Geni profiel zal meestal meer beheerders hebben en het is dan lastig als iedereen op een andere manier met de velden omgaat.
De richtlijnen zijn er ook voor om te zorgen dat Geni (en ook andere gebruikers) kunnen herkennen of er sprake is van duplicaten, zodat die samengevoegd kunnen worden (Geni streeft [zeker voor de openbare profielen) naar slechts 1 profiel per persoon.

Wat betreft de vulling van de naamvelden is het goed er altijd aan te denken dat bij het vergelijken van namen bij het zoeken en het vinden van duplicaten en bronnen er altijd naamvelden vergeleken worden van achter naar voor over de kortste lengte van de velden.
Zo zal een Jan-Pieter in de voornaam ook gevonden worden als er gezocht wordt op voornaam Pieter, maar dus niet als er gezocht wordt op Jan. Als Jan de roepnaam is zet dan Jan in Ook bekend als en dan zal het profiel ook gevonden worden als er op Jan gezocht wordt.
Als Jan-Pieter een patroniem Pietersz heeft en dat zou in het voornaam veld staan, dan zou je bij zoeken naar Pieter of het profiel niet meer vinden, tenzij je Jan-Pieter en/of Pieter ook nog opneemt in Ook bekend als. Zet een patroniem dus altijd in het patroniem veld.

Als het bij een patroniem zo werkt, wat is dan het verschil als iemand meerdere voornamen heeft.

bijvoorbeeld: Johannes Claas Joseph

zoek je op Johannes vind je dan ook niks, toch ?

dan zou je als iemand meerdere voornamen heeft, deze eigenlijk ook altijd in het veld "Ook bekend als" moeten toevoegen en scheiden met "," als het om vindbaarheid gaat, toch ?

Ja dat klopt bij meerdere voornamen wordt ook van achter naar voor vergeleken, dus zeker de roepnaam hoort in ook bekend als.
Als je alle voornamen afzonderlijk opneemt in ook bekend als dan wordt het profiel waarschijnlijk weer te vaak gevonden en loop je daardoor nog meer kans op foute samenvoegingen (je ziet vaak binnen 1 familie kinderen met dezelfde voornamen, maar in een andere volgorde en dat zijn echt verschillende kinderen).

Bij dubbele patroniemen zoals Pieter zoon van Jan die een zoon is Pieter kan een patroniem Jan Pietersz opgenomen worden, het kan dan wel raadzaam zijn om Jansz in ook bekend als op te nemen, zodat ook een profiel waarin alleen de vader genoemd wordt als patroniem ook gevonden wordt.

Het gaat er om dat het profiel goed herkenbaar is en als een patroniem daar bij helpt dan kan dat opgenomen worden.

Waar de roepnaam wordt opgenomen is vooral een kwestie van smaak, meest voor de hand liggend is na alle voornamen of achter de voornaam waarvan de roepnaam is afgeleid, maar er is geen goed of fout. Mensen zijn wat het begrijpen van zo'n getoonde naam een stuk flexibeler dan programma's, dus het maakt niet zo veel veel uit.

Het gaat er bij de getoonde naam om dat het helpt om het juiste profiel te kunnen kiezen als er meer profielen zijn met (grotendeels) dezelfde namen.

Soms kunnen patroniem ook heel verwarrend werken. In bv. de ingewikkelde "Kohieren van Rijnland" wordt de zoon van een "Jan Pietersz" soms aangeduid als "Pieter Jan Pietersz", waarna deze zelfde persoon in een ander geschrift dan ook weer "Pieter Jansz Achternaam" kan heten. Bij vrouwen komt dat vaker voor, maar dan is het gemakkelijker uit te zoeken omdat dan de tweede naam op een man (de vader) duidt. Als deze Pieter Jansz dan ook weer een zoon Jan Pietersz heeft, betekent dat een eindeloos rekenwerk met alle bronnen bij de hand. Vaak wordt ook een patroniem uiteindelijk een achternaam (of was de achternaam al langer gehanteerd maar meestal weggelaten?) Ik ben hier al maanden mee bezig.

Dubbele of 3-voudige patroniemen zie je vrij veel als er veel personen in een familie voorkomen met dezelfde voornaam. In die gevallen is het handig om ook de vormen met een patroniem minder in de ook bekend als op te nemen, zodat Geni een overeenkomst kan vinden.
Helaas zijn er ook de nodige varianten bij dubbele patroniemen, bijvoorbeeld Klaas Jan Pieterszz, waarbij het dan gaat om een zoon Klaas van Jan die weer een zoon is van Pieter. In zo'n geval is het dus handig om bij ook bekend als ook Klaas Jansz op te nemen, zodat ook een vermelding met maar 1 patroniem herkend wordt als mogelijk hetzelfde profiel.
Je ziet bovendien dat er in documenten vaker een achternaam of bijnaam bij mannen genoemd wordt dan bij vrouwen.

Ben nog altijd aan het overdenken :) hoe ik de naamvelden moet invullen voordat ik mijn stambomen overbreng naar geni, vooral voor de oudere aktes zonder 100% zekerheid, waarbij de familienamen nog in ontwikkeling is.

Welk fictief voorbeeld is correct ?

Nicolaas Brood > "Joannes Peters" > Peter Gerardus

-Als iemand die geboren is ca1650.
-Er GEEN eigen doopakte bestaat.
-In de huwelijkse akte en doopaktes van kinderen door het leven gaat als: "Joannes Peters".

-En bij overlijden opeens in de akte de naam krijgt "Joannes Peters Brood".
-Omdat de zoon die de aangifte deed van zijn overlijden toevallig bakker was.
-Zijn zoon Nicolaas de achternaam Brood is gaan gebruiken sinds de doop 3de kind.
-En daarom ook die achternaam heeft doorgegeven bij het overlijden van zijn vader.
-Er zijn geen verdere bronnen behalve de aktes.

-Als er maar 1 akte matched van eventueel het huwelijk van een vader wat betreft plaats en datum (naam 99,9% mogelijke vader is Peter Gerardus).

Welk fictief voorbeeld is correct ?
Ik zie hier op geni alles door elkaar gebruikt, dus ik denk ik vraag het even :)

1
-Naam - Voornamen (Voornamen) : Joannes
-Naam - Voornamen (Patroniem) : -----
-Naam - Achternaam (Achternaam) : Peters <<<<<<<<<<< ALLEEN ACHTERNAAM
-Achternaam bij geboorte : Peters <<<<<<<<<<< ALLEEN ACHTERNAAM

2
-Naam - Voornamen (Voornamen) : Joannes
-Naam - Voornamen (Patroniem) : Peters <<<<<<<<<<< ALLEEN PATRONIEM
-Naam - Achternaam (Achternaam) : -----
-Achternaam bij geboorte : -----
-

3
-Naam - Voornamen (Voornamen) : Joannes
-Naam - Voornamen (Patroniem) : Peters <<<<<<<<<<< PATRONIEM =
-Naam - Achternaam (Achternaam) : -----
-Achternaam bij geboorte : Peters <<<<<<<<<<< ACHTERNAAM GEBOORTE =
-

4
-Naam - Voornamen (Voornamen) : Joannes
-Naam - Voornamen (Patroniem) : Peters <<<<<<<<<<< PATRONIEM =
-Naam - Achternaam (Achternaam) : Peters <<<<<<<<<<< ACHTERNAAM =
-Achternaam bij geboorte : Peters <<<<<<<<<<< ACHTERNAAM GEBOORTE =

----------------------------------------------------------------------------------

5
-Naam - Voornamen (Voornamen) : Joannes
-Naam - Voornamen (Patroniem) : Peters
-Naam - Achternaam (Achternaam) : Gerardus <<<<<<<<<<< UIT TROUW AKTE VADER
-Achternaam bij geboorte : Peters <<<<<<<<<<< UIT EIGEN TROUW AKTE

6
-Naam - Voornamen (Voornamen) : Joannes
-Naam - Voornamen (Patroniem) : Peters
-Naam - Achternaam (Achternaam) : Gerardus <<<<<<<<<<< UIT TROUW AKTE VADER
-Achternaam bij geboorte : Gerardus <<<<<<<<<<< UIT TROUW AKTE VADER
-

----------------------------------------------------------------------------------


7
-Naam - Voornamen (Voornamen) : Joannes
-Naam - Voornamen (Patroniem) : Peters
-Naam - Achternaam (Achternaam) : Brood <<<<<<<<<<< UIT OVERLIJDENS AKTE
-Achternaam bij geboorte : Gerardus <<<<<<<<<<< UIT TROUW AKTE VADER

Ik mis bij de alternatieven het ook bekend als veld.
Ik zou geneigd zijn te zeggen voornaam Joannes, patroniem Peters,
Gerardus lijkt een patroniem van de vader, dus zou dan ook nog kunnen:
Voornaam Joannes Patroniem Petrus Gerardus
achternaam bij geboorte leeg en achternaam leeg en ook bekend als Brood.
Alternatief achternaam bij geboorte leeg en achternaam Brood.
Als gekozen wordt voor patroniem Peters dan eventueel nog Gerardus bij ook bekend als.
Bij dit soort gevallen is het dus verstandig om in de Over wat toelichting te geven en daarbij de bronnen te vermelden.

Bij achternaam en achternaam bij geboorte is er ook het probleem dat Geni die velden automatisch vult dan wel leeg maakt en dat dat niet klopt met de conventies voor het vullen van die velden.

Thanks voor alle toegevoegde uitleg :)

Fictieve voorbeelden zijn altijd lastig en ook bij echte gegevens zal je zien dat de ene gebruiker het anders doet dan andere gebruiker. Omdat bij Geni de meeste profielen meerdere beheerders hebben is het handig als de verschillen niet te groot zijn en er geen wijzigingsoorlog ontstaat..

Belangrijk is dat Geni en gebruikers kunnen herkennen of een profiel gelijk is aan een ander profiel of aan een in een bron genoemde persoon. Dat kan in veel gevallen ook wel als er wat verschil in de registraties zit.
Bij het samenvoegen van profielen leveren de verschillen echter wel conflicten op, dus het is handig als dat er niet te veel zijn en dat conflicten ook zoveel mogelijk gelijk worden opgelost.
De richtlijnen zijn bedoeld om voor beide te helpen.

Helaas voegen maar weinig gebruikers bronnen of bronvermeldingen toe en dat maakt het oplossen van conflicten vaak lastig. Daarom nogmaals het verzoek om zo veel mogelijk voor gegevens ook bronnen te vermelden en dat zeker als het gaat om gegevens van voor de invoering van de burgerlijke staat.

Showing all 24 posts

Create a free account or login to participate in this discussion