
Het hangt er een beetje vanaf wat je precies bedoeld.
Geni kent 3 verschillende overeenkomsten.
Die met een blauwe achtergrond zijn mogelijke overeenkomsten met andere Geni profielen. Die zijn met een Pro abonnement te zien. Als basis gebruiker is dat ook te doen, maar wat lastiger.
Die met een groene achtergrond zijn mogelijke overeenkomsten met MyHeritage (MH) stambomen. Om die te kunnen bekijken en bevestigen of af te keuren moet je of een betalende MH gebruiker zijn of gratis MH gastgebruiker bij een betaalde MH site.
Die met een bruine/oranje achtergrond zijn overeenkomsten met een MH data record. Sommige daarvan zijn gratis te bekijken en voor sommige heb je een apart MH data abonnement nodig. Veel van die gegevens zijn trouwens buiten MH ook gratis benaderbaar, maar dat vereist dan wat meer inspanning en zoek kennis.
Beginnende Geni gebruikers zou ik aanraden om in ieder geval een tijdje als basis gebruiker te werken en een beetje te leren hoe Geni werkt.
Kijk in ieder geval eens naar het portaal en de hulp- en bronprojecten en volg een wat discussies, zoals:
https://www.geni.com/discussions/96982
https://www.geni.com/discussions/142423
https://www.geni.com/discussions/215282
en eventueel ook de Engelstalige zoals:
https://www.geni.com/discussions/272643
https://www.geni.com/discussions/257429
https://www.geni.com/discussions/272715
Hoi RJ de Vries,
Overeenkomende profielen (matches vinden) kun je ook als basisgebruiker.
Ik heb wat tips om ze op te sporen:
1. Samenwerken met personen met veel Nederlandse profielen. Hun profielen kun je via het zoekscherm wel benaderen. Je kunt ze vinden in de collaborator pool, een discussie thread elders
https://www.geni.com/discussions/74031?msg=1673283
Heb je het profiel gevonden in het zoekscherm, maar kun je het niet benaderen als basisgebruiker dan heb je 2 manieren om dat alsnog te doen:
- Zoeken op google: site:geni.com en dan naam van persoon
- Zoeken via achternaam, pakken we jouw grootvader Louwerens Nicolaas de Vries zie je rechtsonder in het profiel 'top achternamen'
Klik je dan bijvoorbeeld op Saaij, dan zie je op het volgende scherm '7 Saaij profielen', klik je daarop dan zie je dus alle profielen op Geni met diezelfde achternaam.
https://www.geni.com/surnames/saaij
Vervolgens kun je samenvoegen (dmv de nummercode in profielnaam) of een persoon aan familieleden koppelen (via het stamboom-scherm).
Er ziin een heleboel mensen hier die best willen helpen als je iets probeert samen te voegen of te koppelen en je komt er niet uit.
Of het bijbehorende profiel voor je opzoeken, omdat ze zelf, zoals ik, wel pro hebben, en het voor mij toch iets makkelijker gaat :)
Nog een kleine aanvulling op wat Maarten schreef:
Via het Geni zoekscherm zijn voor een basis gebruiker alleen profielen te benaderen die u zelf beheerd of die beheerd worden door een samenwerker. Daarom is samenwerken met andere gebruikers voor basis gebruikers heel handig.
Openbare profielen zijn ook via externe zoekmachines te vinden, dus het is ook belangrijk om profielen van overledenen zo veel mogelijk openbaar te maken (zodat basis gebruikers ze kunnen vinden). Kijk hiervoor ook naar https://www.geni.com/projects/Nederlandse-handleiding-GENI-voor-Dummies/13048#Priv-x00e9-profielen-van-overledenen-openbaar-maken
Bij gebruik van meerdere sessies of meerdere browsers is er nog een mogelijkheid om naar profielen te zoeken. Dit kan dan door nog een 2e sessie met Geni op te starten en daarmee niet in te loggen. Het Geni zoekscherm in de niet ingelogde sessie heeft namelijk geen last van de betaalmuur.
Verder zou ik aanraden om SmartCopy te installeren en het te configureren om profielen te controleren (zie https://www.geni.com/projects/SmartCopy/18783 en https://www.geni.com/projects/Nederlandse-handleiding-GENI-voor-Dummies/13048#Waarschijnlijkheidscontroles)
SmartCopy kan trouwens ook aanvullende gegevens voor profielen zoeken in een aantal externe sites en dat kan ook handig zijn.
Voor basis gebruikers die ook actief zijn op MyHeritage is er nog een mogelijkheid om naar Geni profielen te zoeken. Dat kan dan via https://www.myheritage.nl/research/collection-40000/geni-world-fami..., wat weer wat andere zoekmogelijkheden biedt.
Zelf heb ik ook nog een index naar een paar honderdduizend Geni profielen staan op Geneanet. Dat is dus ook nog een andere mogelijkheid om profielen te kunnen vinden (zie Job Waterreus)
Voeg s.v.p. zo veel mogelijk bronnen of bronverwijzingen toe (zeker voor de periode van voor de invoering van de Burgerlijke Stand).
Veel bronnen zijn te vinden m.b.v. https://www.geni.com/projects/Nederlandse-Bronnen-Dutch-Sources/8618 en de bron projecten per provincie.
Gegevens overnemen uit dit soort websites is sowieso risky als er geen bronvermelding bij is. Velen kopiëren letterlijk alles wat ze tegenkomen op internet zonder te verifiëren of het wel klopt. Ooit had ik een domme fout in mijn stamboom staan. Deze fout kom ik nu, 15 jaar later nog steeds tegen op internet. Natuurlijk zonder de bronvermelding dat ze het uit mijn website hadden ... Dus het is niet verkeerd om af en toe wat extra individuen in je stamboom toe te voegen, altijd leuk ;-)
Voor Nederland is er heel veel te vinden via https://www.openarch.nl/ en https://www.wiewaswie.nl/ en bij de diverse archieven.
Gebruik s.v.p. dat soort primaire bronnen en probeer stambomen op internet alleen na verificatie van de gegevens te gebruiken.
Private User, wel typisch. Geni heeft juist enkele foutieve informatie uit mijn eigen stamboom gecorrigeerd gezien. Ik heb juist tegenovergestelde ervaringen. Juist als je goed gaat samenwerken krijg je steeds betere profielen. Zeker als je bronnen toevoegt (dat laatste heeft bij mij ook nog een verbeterslag nodig, dat geef ik toe. Ik controleer wel en haal alle info uit primaire bronnen, maar vermeld ze spijtig genoeg vaak niet).
Anyway, net als Wikipedia wordt Geni juist door de samenwerkingen betrouwbaarder dan bijv MyHeritage, waar je solo werkt.
Maar ik heb inderdaad ook eerst een jaar als basisgebruiker hier gewerkt, voordat ik ging betalen.
Ik vind het ook wel spijtig te zien dat hier veel zijn die alleen maar hunzelf en directe familie invoeren, maar geen connectie maken met de wereldstamboom en niet de moeite nemen om samen te voegen. Geni alleen maar gebruiken als bron voor informatie. Geni is wat dat betreft ook geen bron. Heeft een profiel geen bronvermelding, ALTIJD CONTROLEREN
Het zou helpen als iedereen bij een tak die verder niet interessant is (bijvoorbeeld aangetrouwd) wel zo veel mogelijk ouders zou toevoegen (liefst ook met jaartallen). Dat geeft Geni de gelegenheid overeenkomstige profielen te vinden.
Op die manier heb ik vandaag alleen al een aardig aantal samenvoegingen kunnen doen.
Ik hecht weinig waarde aan de matches (behalve de blauwe, dus die op een reeds aanwezig profiel op Geni wijzen). In de praktijk zijn de groene matches doorgaans kopieën op MH van wat ik zelf in Geni heb ingevoerd. Ik ga uiteraard niet extra betalen om te kunnen vaststellen dat de informatie van mezelf afkomstig is.
Goed te lezen dat het vermelden van bronnen erg belangrijk wordt gevonden. Als beginner, jaren geleden, verzaakte ik ook om bronnen aan te geven, maar in de loop der jaren heb ik dat (zoveel als mogelijk) gecorrigeerd. Mijn database omvat nu ruim 9.000 personen met ruim 12.000 bronnen (=soms meerdere bronnen per feit) en dan nog kom ik af en toe een feit uit het verleden tegen waar de bron ontbreekt. FOEI! Hopelijk lukt het mij die ook nog eens te vinden. Dan nog iets: Ik heb mijn genealogie gepubliceerd op twee websites: GenealogieOnline en Geneanet. Op Geni slechts zeer beperkt om een paar aansluitingen te hebben op mijn Amerikaanse familie. Publiceren op nog meer websites kost meer tijd en meer aandacht. Mijn favoriet blijft GenealogieOnline, omdat Geneanet m.i. minder streng is met de privacyregels. Daar worden levende personen wel met naam vermeld (zonder overige feiten overigens); bij GenealogieOnline worden ze geheel afgeschermd. Ik heb vroeger ook een account gehad op MH, maar die is volgens mij kampioen copycat! In mijn genealogie software zit een automatische koppeling met FamilySearch en dat is voor mij voldoende als controle hulpmiddel. Verder, zoals Job Waterreus aangeeft, zijn https://www.openarch.nl/ en https://www.wiewaswie.nl/ heel erg nuttig. Zeker sinds in wiewaswie het Oud Indisch Paspoortarchief is gepubliceerd.