• Join - It's Free

Pomoć u istraživanju porijekla prezimena Radman – Šargovac kraj Banja Luke

Started by Ivan Radman on Monday, April 28, 2025
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

Showing all 13 posts

Pozdrav svima,

pokušavam istražiti porijeklo svog obiteljskog prezimena Radman. Moj pradjed je živio u selu Šargovac kraj Banja Luke (Bosna i Hercegovina), no nažalost, nemam mnogo informacija o njegovim precima niti o dubljem porijeklu obitelji.

Prema nekim izvorima, prezime Radman ima slavenske korijene i povezano je s područjima Dalmacije, Hercegovine i Bosne, ali bih volio saznati više konkretnih informacija koje bi mi pomogle povezati moju lozu s tim širim povijesnim kretanjima.

Ako netko ima podatke, stare matične knjige, informacije iz crkvenih zapisa, ili osobno istraživanje koje uključuje prezime Radman u regiji Banja Luke (posebno Šargovac), bio bih izuzetno zahvalan ako bi ih mogao podijeliti.

Također bih volio čuti sve savjete o tome gdje još mogu tražiti ovakve informacije (npr. arhivi, župni uredi, stare mape naselja itd.).

Hvala unaprijed svima na pomoći!

Srdačno,
Ivan Radman

Pokušajte kontaktirati biskupijski ordinarijat u Banja Luci don Peru Grgića (tajnik).
Pitajte ima li kakvih matičnih knjiga iz Šargovca u Arhivu banjalučke biskupije, tražite dozvolu pristupa, pa put pod noge...
Možda je Šargovac pripadao Petrićevcu, pa i to provjerite. Oni imaju dosta dokumenata.

Sretno!

Tomislav Sarić Obljajski

Hello Ivan,

I was introduced to the Croatian church records by a Geni curator. It has been great for me to be able to read through the books and confirm family members and their details.

You will need to know the church/s from the area you are searching.

Regards
Natalue

Ivane ajde ovo pitanje kopiraj u grupu na fb

Hrvatsko rodoslovno društvo Pavao Ritter Vitezović
sretno

Hvala vam dragi ljudi! Bacam se na kopanje :) Ugodan dan vam želim. Ivan

Thank you, dear people! I'm off to do some digging :) Wishing you a pleasant day. Ivan.

Pozdrav, pokraj Omisa ima odmoriste poznato pod nazivom Radmanove mlinice, takodjer su bile pod upravom nekog Radmana, navodno iz Hercegovine. Ja ne znam detalje, ali mozda vrijedi istraziti. Lp

Poštovani Ivane,
Preporučujem Vam da se pridružite Facebook grupi "Croatian Genealogy and Heritage".
Arhivski zapisi za Bosnu i Hercegovinu su ograničeni.
U grupi se nalaze dvoje članova, gospođa Sofija Marić i gospodin Marko Puljić, koji su proveli opsežno istraživanje u BiH.
Oni imaju pristup dostupnim crkvenim zapisima.
Moguće je da bi Vam mogli pomoći. LP

Pozdrav Ivane,

Molim javite mi se na e-mail jer imam specifične upute za vas, i preporuke za neke knjige. Nisam duboko istraživao bankjalucke obitelji ali ima dosta poveznica s Žepčem, gdje jesam.
Marko@markojosipovic.com

Poštovanje narode,

Ana, hvala vam. upoznat sam sa Radmanovim mlinicama, mislim da to nije veza za mojima ali bi rado vidio to mjesto.

Dr. Mary Frances Mahalovich Napravio sam kako ste mi predložili i vidim da je ekipa aktivna. Dobio sam neke fine smjernice. Hvala vam puno!

Marko, poslao sam vam email. Hvala u naprijed.

Lijep pozdrav svima i nadam se da uživate u grahu :)

Hvala Tihomire!
Lijep pozdrav.

Dobar dan Ivane,

samo da te obavijestim da smo u in-law srodstvu preko Slovenije ako do sada nisi to znao.

Lp

Poštovanje Bogdana,
Nisam to znao, ali sad znam :)

Ugodan ostatka vikenda!

Showing all 13 posts

Create a free account or login to participate in this discussion